Goczałkowickie gospodynie z powodzeniem wzięły udział w Powiatowym Konkursie Kulinarnym „Tradycje i kulinaria ziemi pszczyńskiej”, który odbył się 27 czerwca w Suszcu.
W pysznej rywalizacji udział wzięło siedem zespołów z powiatu pszczyńskiego. Motywem przewodnim były tradycyjne desery i śląskie zakąski.
Gospodynie z Goczałkowic w części konkursowej serwowały śląską kopę, ciasteczka weselne, kołocz z serem oraz kołocz z rabarbarem, był też tort-jeż. Poza tym, można było spróbować ozorków w galarecie, gęsich pipek (żołądków) na zimno, policzków wieprzowych w zalewie chrzanowej oraz sosów: chrzanowego z żurawiną i chrzanowego z miętą.
W przygotowanie tych pysznych potraw i pięknego stoiska z zachwycającą zastawą zaangażowały się goczałkowickie gospodynie Urszula Klimza i Joanna Korczyk oraz Gminny Ośrodek Kultury.
Zdaniem jury najlepsze były dania serwowane przez gospodynie z KGW w Suszcu i Kobiórze. Goczałkowice zajeły 3. miejsce. Swoje głosy oddawała też publiczność. Zdaniem zebranych w sali Gminnego Ośrodka Kultury w Suszcu, najpyszniejsza była kopa śląska przygotowana przez goczałkowickie gospodynie!
Konkurs został zorganizowany przez Powiat Pszczyński, Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie, Powiatowy Zespół w Pszczynie i Gminę Suszec.