KGW Goczałkowice-Zdrój zajęło II miejsce podczas Powiatowego Konkursu „Tradycje i kulinaria ziemi pszczyńskiej”, który odbył się w Studzienicach.
11 października sala w Studzienicach wypełniła się wspaniałymi zapachami dań przygotowanych przez gospodynie z całego powiatu pszczyńskiego. W konkursie udział wzięło siedem kół gospodyń wiejskich ze wszystkich gmin powiatu, w tym KGW Goczałkowice-Zdrój.
Tematem wydarzenia było świniobicie. Na pięknie udekorowanym stoisku z Goczałkowic panie Łucja Fijoł i Danuta Jacek częstowały wyjątkowymi daniami! Konkursowymi potrawami były golonko gotowane, ciapkapusta zasmażana i ziemniaczki. - Dobre golonko musi być peklowane od pięciu do siedmiu dni. Potem gotuje się je w przyprawach do miękkości. Golonko potrzebuje cierpliwości – panie zdradzają swój sekret.
Na przystawkę serwowano galert z nóżek i golonki. Do tego leberwuszt, necówka, fet, swojskie chleb, chrzan i kiszone ogórki, a także kołocz z serem i śliwkami. Goczałkowickie gospodynie częstowały też wyrobami tradycyjnymi przygotowanymi we współpracy z Michałem Cebulą, radnym prowadzącym gospodarstwo rolne.
Komisja konkursowa zdecydowała, że KGW Goczałkowice-Zdrój zajęło II miejsce w konkursie, ex aequo z KGW Pawłowice. Nagroda główna trafiła do KGW Wola.
Organizatorami konkursu byli: Powiat Pszczyński, Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Pszczynie oraz gminy powiatu - w tym roku Gmina Pszczyna.