Za nami III edycja konkursu kulinarnego „Tradycje i Kulinaria Ziemi Pszczyńskiej. 16 października, gospodynie z całego Powiatu Pszczyńskiego w Domu Kultury w Woli zaprezentowały swoje popisowe dania.
Dwa lata temu Koła Gospodyń Wiejskich gościły w Goczałkowicach, gdzie tematem przewodnim konkursu był wielkanocny stół. W tym roku Panie zaprosiły przybyłych gości do odwiedzenia „Spiżarni śląskiej gospodyni”.
Regulaminowo, konkursowe drużyny zostały zobligowana do przyrządzenia trzech potraw w kategoriach: danie z kiszonej kapusty, przetwory owocowe oraz mięsa w wekach. Przygotowane specjały oceniało 4 osobowe jury, którego przewodniczącym był uznany specjalista kuchni śląskiej, kucharz dużego ekranu – Remigiusz Rączka. Imprezę poprowadziła Renia Waliczek, absolwentka elitarnego kierunku podyplomowych studiów śląskich Uniwersytetu Śląskiego - silesilogi. Oprawę artystyczną zapewnił Zespół Folklorystyczny Wolanie.
Każde, z siedmiu kół zachwyciło oceniających pomysłowością, bogactwem smaków i zapachów. Bo czegóż, to nie było na konkursowych stołach. Na suto zastawionych obrusach pyszniły się różnorodne mięsa, golonki i żeberka, a w słoikach smakowicie prezentowały się dymfowane łopatki i szynki, grzyby, dżemy, powidła, kompoty i soki. Nie zabrakło także tradycyjnych win i nalewek. Jednym słowem, najlepsze potrawy z tego co daje nam ogród, sad i las.
Niestety, pomimo niezaprzeczalnych zdolności kulinarnych wszystkich gospodyń, ktoś musiał zająć miejsce na podium. Zwycięzcami okazało się Koło Gospodyń Wiejskich z Pniówka reprezentujące gminę Pawłowicę, które bezapelacyjnie zachwyciło jury daniem głównym – żurem z zakwasu z kiszonej kapusty. Jak podkreślił Remigiusz Rączka „jest to potrawa endemiczna, dziś już bardzo rzadko spotykana, którą pamięta ze swego dzieciństwa, z dawnej kuchni swej babci”. Drugie miejsce zajęło KGW Goczałkowice, reprezentowane przez Łucję Fijoł i Danutę Jacek. Panie wywalczyły srebro dzięki fenomenalnym powidłom śliwkowych, na bazie których przygotowały rogaliki z ciasta drożdżowego oraz wekowanej mielonce. Jak podkreśliło jury, na uwagę zasługiwał również tradycyjny smak zasmażanej kapusty kiszonej. Trzecie miejsce przypadło w udziale KGW Kobielice, z gminy Suszec.
Paniom serdecznie gratulujemy. I już przygotowujemy się do przyszłorocznej edycji, której gospodarzem będzie gmina Pawłowice, gdzie prezentowane będą dania rybne.