II powiatowy konkurs kulinarny ”Gęś Marcińska i Wyszkubek”
Siedem reprezentacji kół gospodyń wiejskich z powiatu pszczyńskiego stanęło na starcie drugiej edycji konkursu „tradycje i kulinaria ziemi pszczyńskiej”. 23 listopada na Sali Gminnego Domu Kultury w Kobiórze swoje umiejętności kulinarne zaprezentowały: Stowarzyszenie Aktywnych Kobiet na Rzecz Rozwoju Wsi w Krzyżowicach oraz koła gospodyń wiejskich z Kryr, Goczałkowic-Zdroju, Ćwiklic, Gilowic, Starej Wsi i Kobióra.
Tematem tegorocznych zmagań powiatowych gospodyń były potrawy z gęsiny. Na pięknie udekorowanych stołach pojawiły gęsi pieczone i faszerowane przyrządzone na różne sposoby, podane z burakami, modrą kapustą, jasnymi i ciemnymi kluskami lub kaszą. Wachlarz potraw uzupełniały pierogi z kaszą gryczaną i gęsiną, gołąbki faszerowane gęsiną, tatar z gęsiny oraz pasztety z gęsiny. Daniom głównym towarzyszyły przepyszne wypieki. Wśród nich znalazły się babka na gęsim smalcu, pączki, rogaliki drożdżowe, kołocz drożdżowy.
Naszą gminę reprezentowały członkinie KGW, w składzie: Łucja Fijoł, Danuta Jacek, Teresa Furczyk. Gospodynie przyrządziły na tą wyjątkową okazję: pieczone udka gęsie z modrą kapustą i ciemnymi kluskami, smaczne gołąbki we włoskiej kapuście z gęsiną oraz pasztet z wątróbek gęsich z borowikami podawany z żurawiną. Całość dopełniły doskonałe rogaliki drożdżowe z serem i marmoladą udekorowane lukrem i orzechami. Potrawy naszych pań zostały zauważone przez jurorów konkursu, co potwierdzono przyznaniem III miejsca dla KGW Goczałkowice.
W części artystycznej konkursu zgromadzeni mogli zobaczyć przedstawienie ukazujące tradycje związane z wyszkubkiem. Na scenie zaaranżowano kuchnię w której zainscenizowano zwyczajowe spotkanie rodziny młodych, starszych i sąsiadów przy szkubaniu pierza.
II edycja konkursu za nami. Było smacznie, wesoło i kolorowo. Zaangażowanie wszystkich gospodyń biorących udział w konkursie jak
i organizatorów zasługuje na najwyższe uznanie i szacunek.