Bogactwo smaków, zarówno tych tradycyjnych, jak i egzotycznych to esencja naszego życia. Nie na darmo mówi się, że jedzenie, to jedna z największych przyjemność, a kuchnia to przepełnione aromatami i zapachami serce każdego domu.
Kuchnia, to jednak nie tylko miejsce, ale przede wszystkim różnorodność kulinariów, które nadają indywidualny charakter daniom wywodzącym się z różnych zakątków świata. Każdy kraj może pochwalić się indywidualnymi specjałami, które stanowią o jego wyjątkowości.
Podobnie jest z kuchnią polską, która słynie z pysznych zup, sosów, pierogów, i mięs podawanych pod różną postacią. Tą ogromną różnorodność zawdzięczamy poszczególnym regionom kraju, z których każdy wnosi do rodzimej karty dań oryginalne potrawy.
Inspirującym źródłem pysznych dań, królujących na polskich stołach jest m.in. nasza rodzima kuchnia śląska, która pomimo swej prostoty zachwyca podniebienia polaków od lat.
Aby zaprezentować jej największe atuty Starostwo Powiatowe w Pszczynie oraz Ośrodek Doradztwa Rolniczego, 16 marca 2016 r. pod hasłem „Tradycje i kulinaria Ziemi Pszczyńskie”, zorganizowało pierwszy z sześciu Powiatowych Konkursów Kulinarnych. Gospodarzem tegorocznej edycji została gmina Goczałkowice-Zdrój, która na sali Urzędu Gminy gościła 6 Kół Gospodyń Wiejskich oraz Team Rodziny Kubis z Czarkowa, prezentujących potrawy nawiązujące do „wielkanocy na ziemi pszczyńskiej”.
Zrzeszone w KGW całego powiatu Panie przygotowały wyjątkowe specjały według podanego w regulaminie klucza, w którym miało znaleźć się: śniadanie wielkanocne, deser oraz tzw. danie dowolne.
Wszystkie przedstawione potrawy oceniało specjalnie powołane na ten cel jury w składzie: Łukasz Kozioł – restaurator, Szymon Bracik – szef kuchni restauracji Wodna Wieża, Anna Haka-Otręba – plastyk oraz Klaudia Roksela – właścicielka firmy Gryfnie, znanej z kultywowania tradycji, gwary i zwyczajów Górnego Śląska.
Czteroosobowa komisja w trakcie degustacji i przyznawania punktacji kierowała się głównie nawiązaniem do tradycji śląskiej, zastosowaniem produktów regionalnych oraz estetyką podania, z wykorzystaniem naturalnych i przyjętych zwyczajowo ozdób.
Trzeba przyznać, że pomimo doświadczenia jury miało nie lada kłopot, aby wybrać zwycięski zespół. Talent kulinarny i wieloletnia praktyka Pań sprawiła, że na konkursowych stołach pojawiły się rozmaite pyszności. Przybyli goście, których w imieniu organizatorów powitali: Wicestarosta Powiatu Pszczyńskiego – Krystian Szostak, Wójt Gminy Goczałkowice – Gabriela Placha oraz Kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Pszczynie – Anna Rogala-Romanek, mogli podziwiać wiele wybornych dań, pośród których znalazły się m.in.: jaja faszerowane na różne sposoby, domowe szynki i kiełbasy, pieczone pasztety, chrzan, ryby w zalewach, zupy, mięsa, w tym dziczyznę i gęsi oraz rozmaite desery, pośród których królowały baby i serniki.
Jednakże, pomimo wyrównanej rywalizacji i doskonale przygotowanego jedzenia, ostatecznie podliczona punktacja wyłoniła zwycięskie koła, które otrzymały pierwsze, drugie i trzecie miejsce, przyznane kolejno: KGW Jarząbkowice, KGW Wola oraz KGW Goczałkowice-Zdrój.
Członkinie naszego zespołu, w składzie: Łucja Fijoł, Danuta Jacek, Teresa Furczyk, Helena Moroń, aby wywalczyć brązowy medal przyrządziły na tą wyjątkową okazję: pasztet z dzika, białą kiełbasę w piwie, jajka nadziewane pastą chrzanową i farszem ze szprotów oraz jajka w sosie tatarskim. W ramach dania głównego podały śląską roladę z jelenia z kaszą gryczaną. Całość dopełnił deser serowy oraz baby, w tym drożdżowa i „zista” (babka ucierana).
Dodatkowo, widownia konkursowa po skosztowaniu wszystkich potraw, w anonimowym głosowaniu przyznała specjalną nagrodę publiczności, która zdaniem większości, za wybitnego królika w śmietanie przypadła laureatowi pierwszego miejsca - KGW Jarząbkowice, reprezentującemu Gminę Pawłowice.
I Powiatowy Konkurs Kulinarny uświetnił swym występem Zespół Folklorystyczny Goczałkowice, który zaprezentował się w oryginalnych strojach Ziemi Pszczyńskiej oraz Katarzyna Kapias – architekt krajobrazu z Ogrodów Pokazowych KAPIAS, która w specjalnie przygotowanej prezentacji wyjaśniła wszystkim zebranym z czego według miejscowej tradycji powinno się tworzyć oryginalną, śląską palmę wielkanocną i jaka jest jej symbolika w rodzimej kulturze ludowej. Spotkanie poprowadził znany i ceniony w powiecie konferansjer – Bogusław Musiolik.
Kuchnia, to jednak nie tylko miejsce, ale przede wszystkim różnorodność kulinariów, które nadają indywidualny charakter daniom wywodzącym się z różnych zakątków świata. Każdy kraj może pochwalić się indywidualnymi specjałami, które stanowią o jego wyjątkowości.
Podobnie jest z kuchnią polską, która słynie z pysznych zup, sosów, pierogów, i mięs podawanych pod różną postacią. Tą ogromną różnorodność zawdzięczamy poszczególnym regionom kraju, z których każdy wnosi do rodzimej karty dań oryginalne potrawy.
Inspirującym źródłem pysznych dań, królujących na polskich stołach jest m.in. nasza rodzima kuchnia śląska, która pomimo swej prostoty zachwyca podniebienia polaków od lat.
Aby zaprezentować jej największe atuty Starostwo Powiatowe w Pszczynie oraz Ośrodek Doradztwa Rolniczego, 16 marca 2016 r. pod hasłem „Tradycje i kulinaria Ziemi Pszczyńskie”, zorganizowało pierwszy z sześciu Powiatowych Konkursów Kulinarnych. Gospodarzem tegorocznej edycji została gmina Goczałkowice-Zdrój, która na sali Urzędu Gminy gościła 6 Kół Gospodyń Wiejskich oraz Team Rodziny Kubis z Czarkowa, prezentujących potrawy nawiązujące do „wielkanocy na ziemi pszczyńskiej”.
Zrzeszone w KGW całego powiatu Panie przygotowały wyjątkowe specjały według podanego w regulaminie klucza, w którym miało znaleźć się: śniadanie wielkanocne, deser oraz tzw. danie dowolne.
Wszystkie przedstawione potrawy oceniało specjalnie powołane na ten cel jury w składzie: Łukasz Kozioł – restaurator, Szymon Bracik – szef kuchni restauracji Wodna Wieża, Anna Haka-Otręba – plastyk oraz Klaudia Roksela – właścicielka firmy Gryfnie, znanej z kultywowania tradycji, gwary i zwyczajów Górnego Śląska.
Czteroosobowa komisja w trakcie degustacji i przyznawania punktacji kierowała się głównie nawiązaniem do tradycji śląskiej, zastosowaniem produktów regionalnych oraz estetyką podania, z wykorzystaniem naturalnych i przyjętych zwyczajowo ozdób.
Trzeba przyznać, że pomimo doświadczenia jury miało nie lada kłopot, aby wybrać zwycięski zespół. Talent kulinarny i wieloletnia praktyka Pań sprawiła, że na konkursowych stołach pojawiły się rozmaite pyszności. Przybyli goście, których w imieniu organizatorów powitali: Wicestarosta Powiatu Pszczyńskiego – Krystian Szostak, Wójt Gminy Goczałkowice – Gabriela Placha oraz Kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Pszczynie – Anna Rogala-Romanek, mogli podziwiać wiele wybornych dań, pośród których znalazły się m.in.: jaja faszerowane na różne sposoby, domowe szynki i kiełbasy, pieczone pasztety, chrzan, ryby w zalewach, zupy, mięsa, w tym dziczyznę i gęsi oraz rozmaite desery, pośród których królowały baby i serniki.
Jednakże, pomimo wyrównanej rywalizacji i doskonale przygotowanego jedzenia, ostatecznie podliczona punktacja wyłoniła zwycięskie koła, które otrzymały pierwsze, drugie i trzecie miejsce, przyznane kolejno: KGW Jarząbkowice, KGW Wola oraz KGW Goczałkowice-Zdrój.
Członkinie naszego zespołu, w składzie: Łucja Fijoł, Danuta Jacek, Teresa Furczyk, Helena Moroń, aby wywalczyć brązowy medal przyrządziły na tą wyjątkową okazję: pasztet z dzika, białą kiełbasę w piwie, jajka nadziewane pastą chrzanową i farszem ze szprotów oraz jajka w sosie tatarskim. W ramach dania głównego podały śląską roladę z jelenia z kaszą gryczaną. Całość dopełnił deser serowy oraz baby, w tym drożdżowa i „zista” (babka ucierana).
Dodatkowo, widownia konkursowa po skosztowaniu wszystkich potraw, w anonimowym głosowaniu przyznała specjalną nagrodę publiczności, która zdaniem większości, za wybitnego królika w śmietanie przypadła laureatowi pierwszego miejsca - KGW Jarząbkowice, reprezentującemu Gminę Pawłowice.
I Powiatowy Konkurs Kulinarny uświetnił swym występem Zespół Folklorystyczny Goczałkowice, który zaprezentował się w oryginalnych strojach Ziemi Pszczyńskiej oraz Katarzyna Kapias – architekt krajobrazu z Ogrodów Pokazowych KAPIAS, która w specjalnie przygotowanej prezentacji wyjaśniła wszystkim zebranym z czego według miejscowej tradycji powinno się tworzyć oryginalną, śląską palmę wielkanocną i jaka jest jej symbolika w rodzimej kulturze ludowej. Spotkanie poprowadził znany i ceniony w powiecie konferansjer – Bogusław Musiolik.